USB wifi karta Alfa AWUS036H nebo AWUS036NH?

Obecně. Konfigurace běžných věcí a aplikací, připojení, ladění počítačové sítě, hardware, příslušenství, nářadí, topologie, antény, pigtaily, konektory..
Odpovědět
Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

14 kvě 2011, 11:13

Poraďte co mám koupit AWUS036H nebo AWUS036NH ? Jde o místo se slabým signálem a hlavně nevím jak výkonná anténa je proti mě. AWUS036H má čipset Realtek 8187L a AWUS036NH má Ralink RT3070. Co sem četl tak ten Realtek má vyšší citlivost a tak si myslím že při slabém signálu bude lepší. Na vysílač také není přímá viditelnost a okolí je značně zarušeno. Prosím o Vaše názory. Předem dík.

Uživatelský avatar
Stealth
Level 5
Příspěvky: 127
Registrován: 18 bře 2009, 17:40

14 kvě 2011, 14:22

Tam kde je veľké rušenie je výhodnejšie použiť skôr kartu, ktorej ovládače majú možnosť riadenia citlivosti prijímača, čo je zvlášť dôležité v monitorovacom režime. Dokonca lepšie výsledky sa v takomto prípade dajú dosiahnuť s málocitlivými kartami. Závisí ako je silné okolité rušenie. Čo znamená "není přímá viditelnost" a "značne zarušeno"? Anténu máš vonku na streche?

Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

14 kvě 2011, 14:50

Anténa je bohužel v budově, na střechu ji dát nemůžu. Je to na intru a chytám signál školy. A co se týče viditelnosti tak ke to skrz jeden barák. Nejde mi o nějaké závratné rychlosti ale chtěl bych docílit stabilního spojení bez výpadků. Teď mám usb adaptér s čipsetem Ralink rt2870 a moc kloudně to nejede. Proto to dilema jestli silnější 2W nebo citlivější 1W adaptér.

Uživatelský avatar
Stealth
Level 5
Příspěvky: 127
Registrován: 18 bře 2009, 17:40

14 kvě 2011, 15:52

Ak by si dal smerovú anténu aspoň za okno, tak by si nemusel kupovať žiadny ďalší wifi stick. S veľkou pravdepodobnosťou by ti to chodilo aj na rt2870. Ak si odpovieš na otázku čo je príčinou toho, že ti to padá, tak budeš lepšie vedieť ktorý stick je lepšie kúpiť. Bez merania je možné len špekulovať, alebo odhadovať. Ja mám napr.radšej Ralinky. Sú mi sympatickejšie. Dilema vyriešiš ak budeš vedieť, či máš problém pri vysielaní, alebo skôr pri príjme.

Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

14 kvě 2011, 16:40

No, osobně si myslím že problém bude v příjmu. Na tom rt2870 1W mám 10db panelovku nasměrovanou přímo na školu a vadí tam ten barák. Nemyslím si že by proti mě byla nasměrovaná nějaká anténa, tam čekám nějakou všesměrovku a tak ten vysílací výkon protější antény nebude taky nějak valnej.

Uživatelský avatar
Stealth
Level 5
Příspěvky: 127
Registrován: 18 bře 2009, 17:40

14 kvě 2011, 17:22

Ak by si vedel sem hodiť štatistiku prenosu vedel by som ti lepšie poradiť. Bohužiaľ takto to zostane len v rovine čo si ty myslíš a čo vôbec nemusí byť správne. Za predpokladu používania OS Linux a fungovania príkazu "iwpriv wlan0 stat", neváhaj a okopíruj sem to čo zobrazí, inak by bodol aspoň výpis príkazu "iwconfig". Samozrejme ma výpis zaujíma pri pripojení sa na to vzdialené AP a nie na nejaké iné AP.

Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

14 kvě 2011, 17:45

Hned jak budu na intru to provedu a výsledek sem dám, v noťasu jedu na Linux Mint 10 Julia a tak to není problém.

Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

16 kvě 2011, 01:56

Tak iwpriv wlan0 stat mi nebere ani Mint ani BackTrack... Jiné distro u sebe nemám. Tak jen výpis z iwconfig:

Kód: Vybrat vše

root@root:~# iwconfig
lo        no wireless extensions.
eth0      no wireless extensions.
wlan0     IEEE 802.11bgn  ESSID:"xxxxxxxx"  
          Mode:Managed  Frequency:2.432 GHz  Access Point: 46:F6:xx:xx:xx:xx   
          Bit Rate=18 Mb/s   Tx-Power=20 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:....... 
          Power Management:on
          Link Quality=27/70  Signal level=-83 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:435  Invalid misc:9   Missed beacon:0
wlan1     IEEE 802.11abg  ESSID:off/any  
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=0 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off

Uživatelský avatar
Stealth
Level 5
Příspěvky: 127
Registrován: 18 bře 2009, 17:40

16 kvě 2011, 10:47

Pri príjme cez prekážky je normálne, že ten signál je slabý, ale ak ti Tx Rate občas vyskočí na 18Mbps nebude to asi až také špatné. Najprv skús správne nastaviť wifi stick. Tx Rate nastav na pevnú hodnotu 1Mbps a normu nastav len na b/g bez N-ka. Ak by sa nedala nastaviť Tx Rate na 1Mbps vyskúšaj 6Mbps. Pri veľmi špatnej kvalite signálu automatika prepína Tx Rate, čo môže spôsobiť až výpadok.
Je vidieť, že používaš systémový driver, ten totiž zobrazuje nespávnu hodnotu Link Quality.
Ralinky používajú hodnotu 100 za lomítkom, čo značí 100 percent. Takto to treba prepočítať, pretože 70 znamená 100, takže skutočná kvalita linky je okolo 38%.
Na vine sú unifikované jaderné ovládače, ktoré sú unifikované až moc a základ pre unifikáciu sa zobral z Atherosu.
Link Quality 38% by malo ako-tak ešte stačiť, ak sa nepoužíva šifrovanie. Pokiaľ LQ spadne pod 20% je dosť pravdepodobné, že sa rozpadne spojenie.
Okrem toho máš problém aj na strane Tx. Dole si všimni počet opakovaných pokusov pri prekročení nastavených limitov.
Pomohla by tá štatistika. Ak máš aj Windows a máš nainštalovanú bezdrátovú utilitu mohol by si urobiť screenshoty aspoň signálu a štatistiky a hodiť ich niekde na web.

Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

17 kvě 2011, 21:45

Windows sem neměl a chvíli trvalo než sem ho sehnal. Tak tady jsou ty náhledy:

Kód: Vybrat vše

http://imageshack.us/photo/my-images/4/statsapt.png/

Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

17 kvě 2011, 21:59

Jo a se týče iwpriv wlan0 stat, vyčetl jsem že za že to nejde mohou ovladače. Tak jsem zkusil nainstalovat ty z ralinktechu ale bohužel se mi nějak nedaří. Netuším jestli mám dát ty stávající na blacklist a ty nové nějak povolit. Ovladače sem do linuxu ještě nikdy neinstaloval. Tak sem dal jen make a sudo make install.

Uživatelský avatar
Stealth
Level 5
Příspěvky: 127
Registrován: 18 bře 2009, 17:40

18 kvě 2011, 08:04

Fajn, že sa ti podarilo nainštalovať Win+utilitu. Ono sa z toho dá totiž vyčítať hodne informácií. Tak najprv si všimni, že "Link Speed" je na 1Mbps a z toho dôvodu je aj vyššia hodnota "Link Quality". Silu signálu máš pritom približne rovnakú ako minule.
Čo nepoteší je veľmi vysoký počet CRC chýb v smere Rx, čo znamená, že 2/3 rámcov je pri príjme chybných. Na strane Tx sa objavú občasné chyby v potvrdzovaní rámcov, pričom AP tvoje vysielanie prijíma dalo by sa povedať na 100% bez nejakých chýb, čo značí aj to, že AP nieje ničím rušené.
Tvoj predpoklad problému pri príjme je teda správny. Je ovšem otázne, či by pomohla wifi karta s lepšou citlivosťou, pretože Rx chybovosť je spôsobená predovšetkým meniacimi sa parametrami samotnej prekážky. Ak by bola prekážka budova v ktorej sa nič nepohybuje (napr.ľudia), tak by vyššia citlivosť pomohla. Ak chceš inštalovať iné ovládače, tie systémové treba dať na blacklist.

Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

19 kvě 2011, 20:51

Najde se ještě někdo kdo by s výběrem vhodné karty poradil? Napište prosím co by jste doporučili Vy. Předem dík. ;-)

Uživatelský avatar
Stealth
Level 5
Příspěvky: 127
Registrován: 18 bře 2009, 17:40

20 kvě 2011, 13:38

Neviem kde si vyčítal, že Realtek 8187L je citlivejší ako Ralink RT3070, keď je to práve naopak. Rozdiel je ovšem len 1dBm. Ak by si chcel dosiahnuť lepšiu rýchlosť ako 1Mbps bez výpadkov je lepšie sa skôr orientovať na experimentovanie s rôznymi anténami.
RT2870, ktorú používaš je navrhnutá pre 3 antény, takže tak špatné výsledky aké máš môžu byť spôsobené aj tým, že máš pripojenú len jednu anténu, čo by ešte nemuselo byť na závadu, akurát ovladač by mal vedieť správne prepnúť príjímaciu cestu len na tú anténu, ktorá je momentálne pripojená. Či to funguje správne je vo hviezdach, pretože Ralinky sú známe svojimi málokvalitnými ovládačmi. Inak používanie dvoch antén by v tvojom prípade mohlo dosť účinne pomôcť.

Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

20 kvě 2011, 21:01

Díky za informace ;-) Hned jak budu mít po ruse šroubovák kartu rozeberu a zkusím nějak vymyslet připojení více antén. Doufám že na kartě budou nějaké použitelné vývody. ;-)

Uživatelský avatar
Stealth
Level 5
Příspěvky: 127
Registrován: 18 bře 2009, 17:40

20 kvě 2011, 21:37

No ono to zase nieje také jednoduché s tými anténami. RT2870 používa 2 antény na vysielanie a 3 antény pre príjem. 3 antény sa používajú len v N-ku. V móde b/g sa používajú 2 antény ak je zapntutá funkcia diverzity. To či chipset používa diverzitu sa dá vyčítať zo zdrojákov ovládača.
Ak sa nepoužíva diverzita (môže byť vypnutá nastavením v EEPROM), tak sa používa na príjem len jedna anténa. Aj keby sa diverzita používala, budeš mať dva pokusy na ktorý vývod tú druhú anténu zapojíš. Možno sa trafíš na prvý pokus.

Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

21 kvě 2011, 02:00

Trochu bych tedy pozměnil dotaz ;-) Víte někdo o nějakém usb wifi adaptéru se dvěmi anténami? Raději něco kvalitního ale může být i ověřená /kvalitní/ čína.... Koukal sem na dealextreme.com a nic moc.

Uživatelský avatar
Houmr
Level 0
Příspěvky: 11
Registrován: 13 kvě 2011, 23:53

22 kvě 2011, 23:12

Dotaz sem pozměnil protože sem kartu rozkuchal a zjistil že má karta pouze jeden vývod. To jen pro upřesnění. ;-)

Uživatelský avatar
leon46
Příspěvky: 1
Registrován: 29 zář 2011, 22:09

04 říj 2011, 17:43

Cau, chci se te zeptat, jakou jsis nakonec koupil usb wifi kartu? Premyslim prave o tehle :

Kód: Vybrat vše

http://www.antiradary-distributor.cz/alfa-awus036h-1-wifi-wlan-1000mw-bg-24ghz-aircrack-wireshark-p-20550.html
nebo

Kód: Vybrat vše

http://www.pcdetail.cz/airlive-n-usb-adapter-with-5dbi-detachable-antenna?ref=miton

Shanim nejakou overenou, ktera pojede v backtrack 4. Jde mi o rozlouskavani WEP klice. Diky

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Informace
  • Kdo je online

    Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host